Társastánc – Szamba

Az élő brazil kultúra

Ha már hallottál autentikus szamba zenét, akkor tudod, hogy tele van ritmussal, izgalommal, vidámsággal, amitől bizseregni kezd az ember lába… És ugye TE is emberből vagy, és ráadásul még szereted is a szambát.

A szambáról a  riói karnevál díszes kosztümei és önfeledt hangulata jut az eszünkbe, ahol ezrek perdülnek táncra, hallgatva az őrületes zenekarokat, és ünnepelve a leghíresebb iskolák táncosait. A szamba báltermi változata kissé letisztultabban adja vissza ennek a brazil kincsnek a hangulatát

Mi is az a szamba?

A szamba gyökerei főleg Rio de Janeiróhoz és Bahíához kötődnek, ahová afrikai volt rabszolgák vitték és adták tovább zenéiket és táncaikat a 20. század elején. A szamba zene afrikai eredetéhez méltóan tele van ritmushangszerekkel, tempója pedig rendszerint gyors. A szamba Brazíliában nem csupán zene, hanem a kultúra szerves része, és folyamatosan formálódik az újabb és újabb előadók, szamba iskolák és táncosok révén. Világszerte óriási népszerűségre tett szert többek között Carmen Miranda, vagy később a bossa nova atyja, Joao Gilberto révén.

A versenytáncban előadott tánc kevésbé improvizálásra épülő, mint az autentikus, ma is táncolt szamba. A táncospár rendszerint körben táncol, a lépésekkel pedig lendületesen halad. A szamba lépéseiben sok-sok nyújtás és pontozás van, amivel jól visszaadja a zene bonyolult és ritmikus felépítését. Az alaplépés után sok-sok érdekes és kihívást jelentő figurát tanulnak a táncosok.

Ha szeretnéd megtanulni ezt a táncstílust, jelentkezz be hozzám a Táncvarázs – Rólad szól tanfolyamára.